Visie en aanpak

Growth mindsets

BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

Leerlingen die de overtuiging hebben dat je kunt blijven leren en ontwikkelen:

  • Hebben betere leerresultaten
  • Zijn creatiever
  • Voelen zich vaardig
  • Hebben vaker zin in steeds moeilijker en uitdagender opdrachten
  • Tonen meer doorzettingsvermogen

Een mindset is een bepaalde overtuiging waar je in gelooft. Carol Dweck maakt onderscheid tussen een ‘fixed mindset’ en een ‘growth mindset’.

Bij een ‘growth mindset’ geloof je dat je vaardigheden kunt ontwikkelen door toewijding en door hard te werken. Je ervaart fouten maken niet als negatief en weet dat het hoort bij het leren.

Een growth mindset brengt leerlingen dus verder. En het mooie is: een growth mindset is te stimuleren bij leerlingen.

De Engelse onderwijsexpert James Nottingham voegt een kader toe aan het werk van Dweck: een prestatiegerichte focus tegenover een op leren en ontwikkeling gerichte focus.

Nottingham en Growth mindset

James Nottingham: “Als je een growth mindset gedachtengoed introduceert in een omgeving waar de prestatiegerichte focus domineert, bereik je er minder resultaten mee. Op veel scholen en universiteiten ligt de nadruk op presteren en zichtbare resultaten. In zo’n omgeving zullen leerlingen en studenten eerder op ‘safe’ gaan en kiezen voor een vertrouwd pad zonder uitdagingen, terwijl het grillige pad van ‘leren’ juist de growth mindset uitdaagt.

” Denk daarom goed na over de manier waarop we leerlingen complimenteren. Prijs de vooruitgang die een leerling maakt en niet zozeer het eindresultaat. “

Wetenschappelijk bewezen en praktisch toepasbaar

Samen met partners in de Bazalt Groep maakt Bazalt het gedachtengoed en werk van Carol Dweck en James Nottingham (de Leeruitdaging) voor het Nederlands onderwijs beschikbaar. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.growthmindsets.nl.

Er zijn veel manieren om een growth mindset bij jonge kinderen, leerlingen en studenten te stimuleren. Wij bieden verschillende trainingen en implementatietrajecten aan. Neem contact op met een van onze adviseurs/ trainers om de mogelijkheden te bespreken voor jouw schoolteam. 

Trainers

Aanbod

Downloads