Aanbod

De Leeruitdaging – naar het werk van James Nottingham

BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo
  • Leer wat een echte leeruitdaging is
  • Ervaar zelf een cognitief conflict
  • Krijg inzicht in diep leren

Leren is iets anders dan feiten verzamelen. Om leerlingen diep te laten leren, is frictie nodig: twijfel, het even niet meer weten, een cognitief conflict. Dan komen leerlingen uiteindelijk tot betekenisvolle inzichten! 

Om diep te leren is het nodig dat je op de grens staat tussen weten en niet weten. Je erkent dat je bepaalde dingen nog niet weet, maar dat je die – met inzet en de juiste strategie –  wel te weten kunt komen. Daarom dien je als leraar situaties te creëren waarin leerlingen die onbalans ervaren. Je wilt twijfel zaaien, en de manier waarop leerlingen nadenken uitdagen met andere of betere ideeën. Dat doe je met de Leeruitdaging. Daarmee wordt leren een prikkelende en gezamenlijke inspanning van leerling en leraar. De Leerkuil vormt de kern van de Leeruitdaging. Je zit in de Leerkuil als je onopgeloste of tegenstrijdige ideeën hebt over datgene wat je probeert te begrijpen. Je maakt dan een cognitief conflict door. Door leerlingen uit te nodigen in de Leerkuil te stappen, daag je ze uit om te komen tot diep leren, met als doel het ontwikkelen van betekenisvolle, blijvende inzichten.

Met sommige aspecten kun je gelijk de volgende dag in de praktijk aan de slag, andere aspecten zorgen voor een theoretische basis. Onze trainingen zijn altijd een mix van theorie, praktijkvoorbeelden en interactie. Er zal steeds ruimte zijn tijdens deze training om de transfer te maken naar je eigen dagelijkse praktijk.

Mogelijkheden

Introductie op de Leeruitdaging (45 min of 1,5 uur)

Introductieworkshop over de Leeruitdaging. De opbrengst van deze introductietraining is dat je een beeld hebt van wat de Leeruitdaging is. Je leert het concept van de Leeruitdaging kennen en weet welke stappen er gemaakt worden in dit proces.  Je begrijpt dat de Leeruitdaging een prachtige manier is om met je leerlingen van oppervlakkig leren naar diep leren te komen. Na deze introductie heb je gelijk zin met je leerlingen een leeruitdaging aan te gaan!

Kennismaken met de leeruitdaging  (dagdeel – 3 uur)

In dit dagdeel leer je hoe je de Leeruitdaging op je school vorm kunt geven. De training bestaat uit het zelf doormaken van een leeruitdaging en daarbij onderscheiden we de verschillende fasen van de Leeruitdaging. Door zelf de Leeruitdaging door te maken heb je een beter begrip van hoe je deze werkwijze in je eigen klas kunt inzetten om met leerlingen van oppervlakkige kennis naar dieperliggende kennis te komen. Je kunt er direct mee aan de slag!

Met de Leeruitdaging in actie (dag)

Op deze dag leer je hoe je als team de Leeruitdaging op je school vorm kunt geven. De ochtend bestaat uit het zelf doormaken van een leeruitdaging met het team en daarbij onderscheiden we de verschillende fasen van de Leeruitdaging. De middag zal voor een deel bestaan uit het zelf voorbereiden van verschillende Leeruitdagingen in de verschillende groepen. Na deze studiedag ben je in staat om aan de hand van volgende zeven stappen praktisch aan de slag te gaan.

  1. Selecteer een concept
  2. Vraag leerlingen naar hun ideeën over het concept
  3. Zorg voor een cognitief conflict
  4. Laat je leerlingen ideeën vergelijken en zoeken naar overeenkomsten en verschillen
  5. Laat je leerlingen een denktool gebruiken om de ideeën te ordenen en te verbinden
  6. Laat je leerlingen een zo doordacht mogelijke definitie van het concept geven
  7. Kijk samen naar toepassingen van het geleerde en reflecteer op het leerproces

Aan de slag met de Leeruitdaging – VIP arrangement

Tijdens het VIP-arrangement krijg je alle aandacht! Je werkt samen met een kleine groep leraren en een expert  om aan de slag te kunnen gaan met de Leeruitdaging. Samen met de expert bereid je een Leeruitdaging voor. Je voert uit in de klas en wordt hierbij gecoacht door de expert. Zo kun je snel stappen maken in jouw ontwikkeling en de leerlingen flink uitdagen.

Aan de slag met James Nottingham

Wil je geïnspireerd worden door het brein achter de Leeruitdaging? Zelfs dat is mogelijk! James Nottingham kan voor (grote) groepen of bijvoorbeeld op bestuursdagen een Keynote verzorgen. Informeer bij Bazalt naar de mogelijkheden.

Welke training past bij jou?

De Leeruitdaging is individueel te volgen, met een aantal collega’s of het hele schoolteam. De introducties van de Leeruitdaging zijn heel geschikt als verkenning om gedegen te kunnen besluiten:  Is de Leeruitdaging  jullie volgende stap in schoolontwikkeling?

Wil je graag met je hele team kennismaken met De Leeruitdaging? Neem contact met ons op en we verzorgen deze training op jullie locatie.

Trainers