Aanbod

Actief woorden leren

BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

Essentie

  • Leer over nieuwe ontwikkelingen binnen woordenschatonderwijs
  • Raak geïnspireerd door praktische ideeën voor in de klas
  • Krijg handvatten om het woordenschatonderwijs te verbeteren

Inhoud

Woorden zijn belangrijk in onze taal. Zonder een gedegen woordenschat is taalontwikkeling maar beperkt mogelijk. Het herkennen van woorden (technisch lezen, vloeiend lezen, leesbegrip, luisteren) en het actief gebruiken van taal (spreken, schrijven, spellen) worden veel moeilijker of zelfs onhaalbaar op het moment dat de woordbetekenissen niet bekend zijn. Een tekst lezen waarin minder dan negentig procent van de woorden bekend is, wordt al gauw een onmogelijkheid. Daarmee is een goed ontwikkelde woordenschat een van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle schoolloopbaan (o.a. Biemiller, 2003; Hirsch, 2006). Hoe je dat doet, welke woorden belangrijk zijn om aan te leren en hoe je dat actief kunt oefenen komt aan de orde tijdens deze tweedaagse training. 

Opbrengsten

  • Je hebt een goed beeld wat woordenschatonderwijs inhoudt en de nieuwe ontwikkelingen 
  • Je hebt kennis gemaakt met de didactische stappen bij woordenschatonderwijs, waarmee je in de praktijk aan de slag kunt. 
  • Je hebt de brug geslagen tussen jouw praktijk en woordenschatonderwijs 
  • Je hebt handvatten om het woordenschatonderwijs te verbeteren 

Past deze training bij jou?

Ben je leraar van groep 3 t/m 8, intern begeleider, schoolopleider, taal- of bouwcoördinator of directielid? Je bent van harte welkom! Deze training is individueel te volgen, met een aantal collega’s of het hele schoolteam. 

Wil je graag met je hele team deelnemen aan de cursus Actief woorden leren? Neem contact met ons op en we verzorgen deze training op jullie locatie. 

Training op locatie

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor jou? Vul dan het aanvraagformulier in:

“Dit schooljaar ben ik begonnen met thema ‘het weer’ en de leerlingen hebben echt veel nieuwe woorden geleerd. Zelfs de leerlingen die moeite hebben om Nederlands te spreken komen binnen met verhalen over het weer in het Nederlands en ze vragen al van te voren wat ze gaan leren. Deze week deden we als afsluiting het weerbericht presenteren en ik was zelf nog verbaasd hoe knap ze dat deden. In een zelfgemaakte tv vertelden ze wat het weer voor vandaag, morgen en overmorgen zou worden en ook in goede zinnen. Ik wilde het je even laten weten en bedanken voor al je goede tips!”  

Uitspraak van een deelnemer