Nieuws / 19 februari 2021

Vier meertaligheid elke dag! Gratis kwartetspel

BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

De internationale dag van de moedertaal (21 februari) staat in het teken van de talige en culturele diversiteit. Een mooie gelegenheid om aandacht te besteden aan meertaligheid. Talen zijn tenslotte het medium om culturele diversiteit levend te houden, aldus UNESCO.

Talen zijn breder dan alleen woorden en zinnen. Juist de non-verbale handelingen die bij de taaluiting horen, maken de communicatie in deze taal uniek en zorgen voor culturele diversiteit. De non-verbale taalhandelingen (bijvoorbeeld bij uitingen zoals bedanken, begroeten, een vraag stellen, een overeenkomst sluiten etc.)  geven je boodschap een extra dimensie.

Is het eigenlijk niet elke dag van belang om aandacht te besteden aan de culturele meertalige diversiteit in jouw groep? Bijvoorbeeld door kinderen de gelegenheid te bieden om hun moedertaal te gebruiken bij het opzoeken en verwerken van lesstof, door (verjaardags)liedjes te zingen in allerlei talen, door kinderen te laten overleggen in de eigen taal, maar ook door het spelen van een spel!

We geven jullie dan ook graag een klein cadeau om deze dag elke dag weer te kunnen vieren… een meertalig kwartetspel met taalhandelingen! Speel het met de leerlingen uit de klas en vul het aan met de talen én handelingen uit jouw klas.

Veel speelplezier!